Sfeerverlichting, óók goed voor lichaam en geest

Zon, ultieme interieurverlichting

Laten we het eens hebben over beïnvloeding door licht. Tal van onderzoeken hebben al bewezen dat goede verlichting  een grote vinger in de pap heeft als we het hebben over gezondheid, welzijn en alertheid – het stimuleert hormonen als cortisol (invloed op stress) en melatonine (invloed op slaap). Eigenlijk is het belang van goed licht voor een goede gezondheid ook niet meer dan logisch. We hebben allemaal ons bioritme en in feite wordt die bepaald door de zon. En ja, dat is natuurlijk de moeder aller lichtbronnen.

Met sfeerverlichting iets bijzonders maken

Iedereen kent wel de restaurants waar de enige sfeer afkomstig lijkt uit lichtbakken waar een overdonderend wit licht uit naar beneden valt. Vaak wordt er prima gekookt, dat is het probleem niet, maar alleen al de verlichting maakt dat je er niet snel gezellig een hapje gaat eten. Zeker niet als je iets te vieren hebt of er een bijzondere avond met zijn tweeën van wilt maken.

Een beter voorbeeld van de invloed die verlichting heeft op de sfeer is nauwelijks denkbaar. Hetzelfde geldt uiteraard voor thuis. Een huis moet niet te donker zijn, maar ook weer niet te licht. We willen ons behaaglijk voelen. Iedereen heeft daar zijn eigen manier voor, maar het gebruik van sfeerlicht is daarbij essentieel. Door fijne lichtaccenten aan een (verre) muur te plaatsen of een mooie vloerlamp strategisch neer te zetten, kun je van een op het oog eenvoudige ruimte toch iets heel bijzonders maken.

Interieurverlichting on stage

Een ander voorbeeld van het belang van verlichting vind je op poppodia of in clubs. Niet voor niets dat topartiesten als Coldplay of Rihanna veel aandacht besteden aan een wervelende lichtshow. Aankleding is belangrijk en deze mensen, die met entertainment hun brood verdienen, beseffen dat aankleding niet stopt bij een mooie jurk of een cool shirt. Wat zij on stage presteren is het gevolg van een samenspel van geluid, licht en présence. Het licht an sich is ook weer een samenspel, bijna net zo zeer als het muziekstuk dat zelf is. Een goede lichtshow is als een muziekstuk waarin de verschillende delen elkaar versterken en beïnvloeden.

Architectonisch toveren met sfeerverlichting

Zo is het, in afgeslankte vorm, bij interieurverlichting ook. Ieder licht dat je bij de inrichting van je huis gebruikt heeft invloed op al het andere licht. Je kunt rustig spreken van lichtarchitectuur, waarbij het geheel meer dan de som der delen is. Verlichting wordt ingezet ter vervolmaking van een interieur. Een fraaie lichtcompositie zorgt voor de puntjes op de i, het is de kers op de taart. Daarbij zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt. Armaturen kunnen discreet opgaan in het interieur, maar ook juist worden ingezet als op zich staande objecten – ja, bijna als kunstwerken. Bij goed en slim gebruikte verlichting vormen functionaliteit, techniek en design een onlosmakelijke drie-eenheid. De opkomst van ledverlichting heeft de mogelijkheden van de ‘lichtarchitect’ nog eens uitgebreid, bijvoorbeeld door toepassing van gekleurd licht. Ook wordt er vaak ingenieus gebruik gemaakt van combinaties van direct en indirect licht, die elkaar subtiel beïnvloeden en versterken.


Mis het volgende artikel niet! Abonneer je gratis via RSS of e-mail.



Reageer op "Sfeerverlichting, óók goed voor lichaam en geest"